Belanghebbendenorgaan HNPF

Per 31 december 2023 wordt je pensioen overgedragen aan Pensioenkring Xerox van Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF). Binnen Pensioenkring Xerox wordt een belanghebbendenorgaan ingesteld dat mede het beleid bepaalt voor de pensioenkring.

Het belanghebbendenorgaan is een afvaardiging van gewezen deelnemers en pensioengerechtigde deelnemers en heeft adviesrechten en goedkeuringsrechten. Denk bijvoorbeeld aan het beleggingsbeleid, het premiebeleid en het toeslagbeleid. Het bestuur van HNPF heeft dus voor bepaalde besluiten de goedkeuring van het belanghebbendenorgaan nodig. Omdat de leden van het belanghebbendenorgaan medebeleidsbepaler zijn, worden zij door De Nederlandsche Bank (DNB) voor de benoeming getoetst op geschiktheid en betrouwbaarheid voor het besturen van een financiële instelling.

Hoe wordt het belanghebbendenorgaan samengesteld?

Het belanghebbendenorgaan van Pensioenkring Xerox bestaat straks uit vijf personen:
• 1 persoon namens de werkgevers;
• 2 personen namens de gewezen deelnemers; en
• 2 personen namens de pensioengerechtigde deelnemers.
Het lid namens de werkgevers wordt voorgedragen door Xerox en de leden namens de gewezen deelnemers en de pensioengerechtigde deelnemers worden voorgedragen door hun achterban. Maar alle leden dienen de belangen van alle belanghebbenden van Pensioenkring Xerox!

Hoe verloopt het verkiezingsproces?

Inmiddels zijn er voldoende personen beschikbaar om namens de verschillende geledingen plaats te nemen in het belanghebbendenorgaan van Pensioenkring Xerox, waaronder huidige bestuursleden en andere kandidaten die al eens door DNB zijn getoetst. Met al langer aan het pensioenfonds verbonden kandidaten blijft kennis behouden. Jij kunt je tot 18 oktober 2023 ook kandidaat stellen namens de gewezen deelnemers of namens de pensioengerechtigde deelnemers. Als er voor een geleding meer kandidaten zijn dan zetels, worden er verkiezingen georganiseerd.

In beginsel kan iedereen die gewezen deelnemer of pensioengerechtigde deelnemer is bij Pensioenkring Xerox zich kandidaat stellen namens zijn/haar geleding mits hij/zij over de juiste pensioenkennis beschikt (geschiktheidsniveau A) en ook aantoonbaar beschikt over een aantal kerncompetenties. Zodra jij je kandidaat hebt gesteld en de Raad van Toezicht van HNPF je geschikt vindt, worden er verkiezingen georganiseerd en wordt degene met de meeste stemmen benoemd voor vier jaar, onder voorbehoud dat De Nederlandsche Bank instemt met benoeming. 

De concept profielschets en aanvullende informatie voor leden van het belanghebbendenorgaan zijn te downloaden via onderstaande links:
Concept profielschets leden belanghebbendenorgaan Pensioenkring Xerox HNPF
Beleidsregel geschiktheid beleidsbepaler pensioenfondsen DNB

Je kunt je kandidaat stellen door het insturen van een motivatiebrief via: info@xeroxpensioenfondsen.nl.

De motivaties van degenen die zich reeds kandidaat hebben gesteld, zijn te downloaden via onderstaande links:
Richard Bons
Petra van de Laar
Rob Smeets
Jan Wijnands
Roland Hoogendam

Marjolein van Kroonenburg, Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF)